Dnes je počasí na spaní nebo na staré dětské nostalgické vzpomínky, tak jsme si při neděli udělali odpolední siestku nad buchtičkami s vanilkovým krémem. Pro Leonka premiéra, pro nás dva návrat do dětkých chutí.
Těsto (množství odpovídá 4 porcím):
125 ml mléka
50 g třtinového nerafinovaného cukru
50 g másla
250 g hladké špaldové mouky
1ks žloutku
35g droždí
Vanilkový krém:
Buď můžete udělat z pudinkového prášku, kdy postupujete dle návodu na obalu, jen zvýšíte množství mléka na dvojnásobek
nebo si uděláte domácí:
500 ml min. 31% smetany ke šlehání,
100 g třtinového cukru,
1 vanilkový lusk
6 žloutků nebo 4 žloutky a 1 lžičku hladké mouky.
Do mísy si přesyjeme mouku, na kterou rozdrobíme kvasnice, posypeme odváženým cukrem, přidáme špetku soli a zalijeme vlažným mlékem a necháme "zvednout" kvásek, poté přidáme zbylé suroviny na těsto a vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout. V průběhu kynutí asi 2x prohněteme.
Pekáč vymažeme máslem. Z těsta tvoříme kuličky, které klademe do pekáčku těsně vedle sebe. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchtiček potřeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby. Buchtičky pečeme na 175 °C asi 20 minut. Ještě horké upečené buchtičky opět z vrchu potřeme máslem.
Krém na buchtičky uvaříme podle návodu na pudinku s tím rozdílem, že použijeme větší množství mléka. Asi o polovinu více mléka než je v návodu. Pro chuť přidáme trochu rumu a vanilkový cukr (ve zdravé výživě se dá koupit bio vanilkový cukr) nebo si uděláme vlastní žloutkový krém z vanilky.
Jak na smetanový vanilkový krém?
Než se buchtičky upečou, připravte si vanilkový krém. Šlehačku nalijte do kastrolku a zapněte pod ní mírný plamen. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábejte z něj semínka. Ta i se slupkou vhoďte do šlehačky, přidejte cukr a za stálého míchání přidejte všechny žloutky. Jakmile se šlehačka začne vařit, stáhněte plotnu na minimum, aby se žloutky nesrazily, a vařte ještě asi 2 minuty, až je krém hustý. Z toho pak vyndejte lusk a podávejte s podle chuti pocukrovanými buchtičkami.
Buchtičky s krémem podáváme přelité vanilkovým krémem (šodó).
Komentáře
Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.
Přidejte komentář