Kvásek je alfou omegou všeho. Dělám 100% žitný kvásek a 100% žitný chléb. Dělala jsem i pokusy v určitých poměrech s pšeničnou chlebovou moukou, ale žitný se nám nakonec osvědčil nejlépe. Výhoda tohoto chlebu je v tom, že vydrží dlouho pojídatelný, když ho správně uchováváte (v utěrce a v chlebníku).
Jak vytvořit žitný kvásek:
Budete potřebovat žitnou mouku a vodu a po dobu 4 dnů budete jen přiživovat základ, pátý den upečete chleba.
1. den: ZÁKLAD: 100g žitné mouky smícháte se 100ml vlažné vody, přikryjete potravinovou fólií a zagumičkujete, necháte stát na lince do druhého dne
2. den: ŽIVÍME: základ by měl mít bublinkovou strukturu (pokud ne, jen ho rozřeďte s trochou vlažné vody, aby proces kvašení nastartoval), promícháte ho a opět přidáte 100g mouky a 100ml vlažné vodybublinky
3. den: ŽIVÍME: stejný postup jako předešlý den
4. den: ŽIVÍME: stejný postup jako předešlý den
5. den: PEČEME:-) kvásek by měl mít krásně ovocnou vůni, světlou barvu, bublinkovou (pórovitou) strukturu. Odebereme potřebné množství kvásku cca 400g a zbylý kvásek buď uchováme v lednici do dalšího živení a pečení nebo zrovna přiživíme moukou a vodou a necháme opět venku na teple.
Recept na žitný kváskový chleba:
400g žitného kvásku
400g žitné mouky (+na pomoučení ošatky)
cca 200ml vody (přiléváme podle potřeby, záleží na struktuře kvásku)
14g soli
7g kmínu
dle uvážení: lněná semínka, slunečnicová semínka, chia semínka, dýňová semínka, sezam, cibule, ořechy,...
(gramáž můžete upravovat podle toho, jak moc velký chlebík chcete nebo jste schopni sníst, vždy jen zachovejte 1:1 poměr kvásku a mouky a k tomu uspůzobte další suroviny. Uvedené množství a výsledný chleba nám (já, muž a díte) vydrží na 3 dny, pak pečeme nový)
Po zapracování všech surovin, „uplácáme“ povedenou kouli a necháme kynout v pomoučené ošatce:
Po 5 – 6 hodinovém kynutí pod utěrkou nám koule pěkně naběhla a můžeme ji předělat z ošatky na plech s pečícím papírem, povrch potřít vodou a vložit do předehřáté trouby na 250 stupňů s horním a dolním pečením, kdy prvních 20 minut pečeme při 220 stupních a zbylých 40 minut při 180 stupních, na dno trouby můžeme ještě dát misku s vodou pro vláčnější kůrku:
Po hodině pečení máme krásný, křupavý, voňavý a hlavně výtečný chlebík na desce:
Dobrou chuť!
Komentáře
Tento chlebík doporučuji, jednoduchá příprava přitom vynikající výsledek.
Napsal: Vondrášková LucieSama připravuji z biožitné mouky čerstvě mleté od pekaře. Bochnícek nechám kynout klidně i déle.
Preferuji před chleby pečenými ve formě, milujeme kůrky