Medvědí česnek, velmi málo doceňovaná rostlinka, která zvládne zatočit se stafylokokem, zácpou a snižuje krevní tlak. Jak ho uchovat a co z něj vše vyčarovat?
Nejlepší je ho konzumovat jen tak syrový na chleba. Ale je vhodné si ho nasbírat i do zásoby na pozdější časy a to je potřeba ho zpracovat, aby si zachoval vše potřebné. Podle nejrůznějších zdrojů jsem se už po druhé rozhodla medvědí česnek zpracovat na pesto (ale bez oříšků a sýru, ten si tam můžete přidat i dodatečně) jen se solí a olivovým olejem, takto vám v lednici vydrží opravdu dlouho nebo utřít jen s máslem, ale tuto verzi musíte sníst mnohem dříve kvůli změně chuti a vůni másla. Jen pozor, čím více mixujete, tím je jeho chuť intenzivnější a stává se hodně palčivým. Také čím se jeho doba růstu chýlí ke konci, tak se jeho chuť mění.
Pesto z medvědího česneku
100g lístků medvědího česneku
cca 2 lžíce olivového oleje
cca 12g soli
Čerstvě nasbírané lístky medvědího česneku (pozor, ať si je nezaměníte s konvalinkovými listy, jsou dost podobné, ale vůně by vás měla ujistit) properte ve vodě a zbavte všech nečistot a konečků (a to z toho důvodu, aby se vám ty konce nezamotaly do mixéru). Postupně dávejte do mixéru lístky česneku a mixujte do hladka, pak přilijte olivový olej a sůl a vše ještě jednou promixujte, poté dejte do uzavíratelné sklenice a šup s tím do lednice nebo do tvořítek na led a do mrazáku a už jen postupně odebírejte na všechny pokrmy, co vás napadnou.
Chuť medvědího česneku připomíná čerstvý špenát s česnekem, proto je vhodné ho i takto připravit jako špenát bez přidávání dalšího česneku. Výborná je také polévka nebo pomazánky.
Polévka z medvědího česneku
50g lístků medvědího česneku
drůběží nebo hovězí vývar
2 ks brambor (kořenová zelenina)
1 cibule
sůl a pepř na dochucení
smetana na zjemnění chuti (nemusí být, jelikož s ní polévka nabývá na tuku a my se chceme přece detoxikovat)
Na kousku másla a troše olivového oleje zpěníme na jemno nakrájemou cibuli, poté přidáme na kostky nakrájený brambor a kořenovou zeleninu (pokud nemáte připravený vývar a budete podlévat jen vodou), vše necháme opražit a zalijeme vodou, opepříme a osolíme, až změknou brambory, tak přidáme oprané lístky česneku a necháme povadnout, poté vše rozmixujeme do hladka a dle libovůle přistrouhneme kousek muškátového oříšku a zalijeme smetanou a ihned podáváme jen tak nebo s opečeným toustem.
Pomazánka z medvědího česneku
pár lístků medvědího česneku
domácí lučina
Lístky česneku opět opereme a nasekáme na jemno a smícháme s domácí lučinou a ihned mažeme na domácí kváskový chleba nebo jiné pečivo.
Česnekové máslo
lístky medvědího česneku
máslo
sůl
Lístky česneku opět opereme a nasekáme na jemno a smícháme s povoleným máslem, osolíme a ihned mažeme na domácí kváskový chleba nebo jiné pečivo.
Kam dál můžeme přidat medvědí česnek?
Na marinády k masům, do bramborových kaší, místo špenátu, do míchaných vajíček a dalších pomazánek... Podělte se o své recepty s medvědím česnekem. Děkuji a dobrou chuť:-)
Komentáře
Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.
Přidejte komentář