Leonek miluje sladké a Leonek rád peče, opravdu beze srandy, vydrží u celého procesu přípravy těsta, tu část, kdy těsto odpočívá v lednici je ideální doba, kdy ji prospí a hned po probuzení bere váleček a jde válet placku a pak vykrajuje, zvládá i přesun na plech a nedočkavě čeká, až je horké vytáhneme ven a přeskládáme na talíř, pak už se od nich nevzdálí ani na krok a večer si je bere s sebou i do postýlky. Pečení je radost:-)

Recept na perníčky, které jsou hned měkké a rychle mizí:

na tři plechy je potřeba:

400g hladké mouky (dala jsem špaldovou z Lídlu) a prosála jsem ji přes sítko

60g cukru (použila jsem třtinový, ale rozemelte ho v mlýnku na prášek)

2-5 lžic medu

1 lžička sody (funguje i s práškem do pečiva)

2 vejce (+1 vejce na potírání)

2 lžičky perníkového koření

a dle chuti můžete přidat další voňavé ingredience - dali jsme půl lžičky mletého kardamonu a skořice a kůru z bio citronu a pomeranče a pro barvu můžete přidat kakao

Všechny ingredience jsem smíchala dohromady v těsto a zabalila do folie a dala odpočinout do lednice, ideální doba je přes noc, ale náš nedočkavec ho vytahoval z lednice už po 3 hodinách a také se nám povedly.

Na pomoučeném vále jsme vyváleli placku o tloušťce 0,5cm a vykrajovali vybrané tvary - u nás teď frčí zvířátka, tak prasátko, pipi a motýlek a aby to bylo alspoň trochu vánoční, propašovala jsem mezi zvěřinec i hvězdičku.

perníčky 1

perníčky 2

Jakmile máte vyvýleno a vykrájeno, přeneseme na plech a potíráme rozšlehaným vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby na horní i dolní pečení při 180C cca na 8-10 minut (zkrátka, jak začnou růžovatět, tak s nima ven). Aby byly krásně lesklé, můžete je znovu potřít vajíčkem a poté nazdobit připraveným zdobením, ale tyto dva kroky jsme už nestihli a zrovna bužírovali.

perníčky 3

FB tw in p Email

Komentáře

Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.

Přidejte komentář

Doporučit odkaz emailem