Primárně jsme jeli do města koupit Leonkovi novou hračku, protože už dlouho nic nového nedostal a to co máme doma už je poměrně ohleděné, než jsme ale stihli zavítat do hračkářství, tak jsme se stavili v domácích potřebách a koupili formičky na pečené bábovičky a Leo si tam vybral svou novou hračku - razítka s motivem zvířátek a vykrajovátko na sušenky. Do hračkářství jsme už ani nejeli, protože tato krabice byla poměrně drahá a radost, kterou z ní měl by ten den nic nepřevýšilo. Nechtěl ji dát z ruky ani při návštěvě parku a jízdě na motorce a už chtěl jen "bobo" "ham ham", tak jsme jeli domů rychle vyzkoušet ten zázrak.

Leo a krabice

Použila jsem svůj osvědčený recept na linecké (máslové) sušenky, ale upravila jsem si ho do "zdravější" podoby, tak aby to mohl i Leo a tedy bez másla a místo pšeničné hladké mouky jsem použila v první verzi špaldovou a při dalším pečení  mandlovou mouku. 

Pomerančové sušenky

Pomerančové sušenky do tlapky

Potřebné suroviny:

1 hrnek hladké mouky (špaldová, mandlová)

1,5 polévkové lžíce kokosového oleje

1 žloutek

1 lžíce medu (můžete dát agávový nebo datlový sirup)

šťáva z půlky pomeranče + kůra z pomeranče 

variace místo pomeranče:

citronová šťáva a kůra z citronu

raw kakao / karob + skořice

strouhaný kokos

mleté mandle

(Pozn.: pokud se rozhodnete o variaci ze suchých surovin, je potřeba dodat trochu řídké směsi do sušenek a to buď nějaké šťávy nebo třeba domácí ovocné přesnídávky, ale pozor, pokud přidáte přesnídávku, tak těsto změní strukturu a bude spíše více perníkové (nadýchanější) než klasické křupavé sušenky)

Postup přípravy:

Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme si hladké těsto. Pokud se vám zdá hodně suché, přidejte trošku pomerančové šťávy, pokud naopak lepkavé, přidejte mouku. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme pár hodin odpočinout v lednici (pokud použijete místo másla kokosový olej, nechte těsto odpočinout jen půl hodiny, kokos pak velmi ztuhne a před pečením byste ho museli nechat zase hodně dlouho povolit). Poté vyválíme těsto na kulatý plát o tloušťce asi 4mm a vykrajumeme sušenky nejrůznějších tvarů, přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme tak na 160 - 170°C 10 minut, až  začnou mírně chytat barvu do  růžova. 

Leo peče

FB tw in p Email

Komentáře

Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.

Přidejte komentář

Doporučit odkaz emailem