Letos jsme měli po dvou letech konečně opět květový (jarní, světlý) med, který je z nektaru tvořeného ve květech hmyzosnubných rostlin. Nutno podotknout, že ten náš je z nektaru jarních květin, ovocných stromů a bylin, nikoliv z řepky, protože ta v doletu včel neroste. Ovšem s radostí přicházejí i drobné starosti, neboť hlavní výsadou tohoto druhu medu je, že velmi rychle krystalizuje pro vyšší podíl glukózy. A právě kvůli této jeho vlastnosti je u mnohých lidí méně oblíbený a dávají raději přednost medovicovému (lesnímu, tmavému) medu stejně jako náš Leonek.

květový med

Medovice však ve starých knihách nebyla příliš opěvována, dokazují to minimálně tyto dva úryvky:

"Medovice (...) ne-li všechna, tedy skoro všechna, jest barvy tmavé a vůně špatné. Medovicový med (...) na medové pečivo jakžtakž se hodí, ale na stůl nikdy přijíti nesmí, ani tehdy, je-li s jiným smíšen. Medovice škodí nejen lidem, ale i včelám, tím více, musejí-li na ní zimovati. (...) Medovice dává med méně cenný, neboť obsahuje mnoho dextrinu, čímž se liší podstatně od nektaru." [Fr. Vohnout, Včelařova čítanka, 1925]

"Medovicový med je tmavé barvy - nelahodí oku a je nevhodný pro tabuli. Představuje velký problém pro včelaře, který má na mysli zisk a je to velká škoda, že medovici včely vůbec sbírají. Malé množství medovice, přimíchané do čistého medu zkazí barvu a med je prakticky neprodejný. Medovicový med nikdy nekrystalizuje, na rozdíl od dobrého medu." [A. Pettigrew, Handy book of bees, 1889]

Současná obliba medovicového medu je navíc ryze středoevropskou záležitostí, ve "zbytku světa" nadále přetrvává obliba světlých květových nektarových medů. Každopádně stokrát raději na stůl "tmavý lesní" med než jakékoliv jiné sladidlo!:-)

chléb s medem

A teď zpátky k té krystalizaci:

Krystalizace je naprosto normální skupenství medu. Je to jako když rozmícháte sůl ve vodě a necháte vodu odpařit. Med totiž těsně při odebrání z úlu v sobě mimo vody, minerálních látek (draslíku, vápníku, hořčíku, železa) a bílkovin obsahuje i glukózu (jednoduchý hroznový cukr), fruktózu (jednoduchý ovocný cukr) v různých poměrech podle druhu.

krystalizovaný

Květový med, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy hroznového cukru. Proto je lehce stravitelný a je tedy vhodný pro děti a pro osoby s vysokou energetickou námahou. Květový med také obsahuje větší mnžství pylu než med medovicový. Pyl je plný vitaminů (zejména skupiny B), enzymů, antioxidantů a minerálů. Podporuje imunitu, snižuje cholesterol a díky vysokému obsahu zinku může pomoci při potížích s prostatou, případně je vhodný jako preventivní prostředek. Světlé medy díky malým krystalkům glukózy a četným pylovým zrnkům krystaluzují poměrně brzy. Krystalický med si zachovává všechny své vlastnosti i účinné látky. Krystalizaci nezastavíme, ale umíme ji rozbít a z krystalického medu vyrobit med pastovaný, který je bohužel v naší populaci téměř zatracován, protože na mnohé strávníky působí od pohledu jako sádlo nebo máslo. Ale není se čeho obávat. Proces pastování je pouze opakované mechanické promíchávání medu, aby se jeho krystalky rozmnělnily a med zůstal krásně vláčný a hladký jako pasta. Nic se do něj nepřidává. 

krystalický

Naproti tomu tmavý medovicový med obsahuje více ovocného cukru, tedy fruktózy, proto krystalizuje později. Lesní medy nebo čistý akátový med podléhají krystalizaci skutečně většinou až po několika měsících. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě na složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách. Nejvhodnější podmínky pro skladování medu jsou: v uzavřené nádobě, med je totiž hydroskopický (váže na sebe vodu) a mohl by vám zkvasit. Rovněž med nevystavujte přímému slunečnímu svitu, ideální uskladnění je ve sklepě nebo v komoře. 

porovnání

Co mám dělat, když chci opět tekutý med?

Žádný problém i toto je možné. Zkrystalizovaný med je možné velmi jednoduše bez ztráty kvality opět ztekutit. A to buď ve vodní lázni s vodou ohřátou na 45°C (med v uzavřené sklenici vložíme do této lázně, kde na dno nádoby vložíme buď utěrku nebo jinou podložku, aby nám sklenice s medem nepraskla) a zahřívání vody opakujeme tak dlouho, dokud med není tekutý. Nebo předehřejeme troubu na 45°C a poté do ní sklenice s medem vložíme roztát. V zimě můžeme sklenici zkrystalizovaného medu položit i na radiátor. Nikdy nezahřívejte med na více než 45-50°C jinak by ztratil všechny své blahodárné vlastnosti, které díky svému složení má. Rozhodně nerozhřívejte med v mikrovlné troubě, tím byste získali pouze roztavenou hmotu ničeho a vše dobré byste zničili. 

tekutý med

FB tw in p Email

Komentáře

Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.

Přidejte komentář

Doporučit odkaz emailem