Už je to sice 21 měsíců, ale věřím, že řadě z Vás se pro inspiraci bude hodit tento recept pro zdravou variantu prvního dortu pro Vaše dětičky k oslavě 1. narozenin.

Leo a dort

Pátrala jsem dlouho na webu mezi raw cukrárnami a bohužel v té době jsem ve Zlíně nenarazila na žádnou, která by mi něco podobného zhotovila. Proto jsem se rozhodla tutu sladkou a přitom zdravou mňamku udělat sama. Dva týdny před samotnou akcí jsem zkoušela mini dezertíky v raw podobě (základ kešu a datle, náplň mango a kokosový olej), abych si vyzkoušela, jak se jednotlivé ingredience chovají a nakonec jsme jeden dortík testli přímo z raw prodejny v Olomouci pro příležitost třicetin mého bratra a díky tomu jsem vychytala poslední nedostatky.

V konečném součtu mě však dort vyšel na mnohem víc než kdybych si ho nechala třeba i doručit právě ze zmiňované Olomouce nebo dokonce Prahy:-) 

Ingredience pro přípravu dortu: Raw dort s babánem a borůvkami

Na těsto:

100 g namočených kešu ořechů
100 g vlašských ořechů
200 g namočených datlí
1 lžíce agáve sirupu nebo velká lžíce medu

Na banánovou náplň:
3 větší banány
10 namočených datlí
1 lžíce chia semínek
100 ml kokosového mléka
3 velké lžíce kokosového oleje
hrst kokosových lupínků
1 lžička agáve sirupu/medu (přidávejte podle vaší chuti)

Na borůvkovou náplň:
250 g čerstvých borůvek
100 g namočených kešu ořechů
1 velká lžíce kokosového oleje
šťáva z půlky citrónu
1 lžíce agáve sirupu (přidávejte podle vaší chuti)

pečící papír
dortová kulatá forma o průměru 21 cm
borůvky na ozdobu

Postup pro přípravu receptu:

Ze všeho nejdřív jsem kešu ořechy (200g – potřebujeme je i na korpus i na náplň) dala do misky, zalila je větším množstvím vody a nechala jsem je tak tři hodiny vstřebávat vodu. Nejlepší je tohle ale udělat den předem.

To samé jsem udělala s datlema, akorát u datlí jsem použila teplou vodu a stačí jim na změknutí tak 20 minut.

První byl na řadě korpus. Kešu oříšky (100g) jsem slila a rozmixovala společně s vlašskýma ořechama. K rozmixovaným oříškům jsem přidala ostatní ingredience a mixovala do té doby, než se všechno nespojilo v jednotnou hmotu. Pak jsem si dno dortové formy vyložila pečícím papírem a směs jsem tam rovnoměrně rozprostřela. Takto připravenou směs jsem dala asi na 30 minut do mrazáku ztuhnout.

Mezitím jsem si připravila banánovo a borůvkovou náplň. Postup u obou je stejný. Všechny ingredience jsem rozmixovala do hladkého krému. Pak je ochutnáme a případně dosladíme agáve sirupem nebo medem. Na zatuhlý korpus jsem pak nalila banánovou náplň a opět jsem dala dort do mrazáku na 30 min ztuhnout a pak navrstvila borůvkovou náplň a opět nechala pořádně všechno zatuhnout. Minimálně dvě hodiny.

Na závěr jsem dort zdobila borůvkama, které Leo hned slupnul:-)

Před podáváním pak nezapomeňte nechat dort povolit, aby se vám dobře krájel a zbytek uchovávejte v lednici.

klín dortu

FB tw in p Email

Komentáře

  • Dort na přání

    Reagovat

    Mňaaam, ten vypadá úžasně!!! Já jsem si nechávala dělat na narozeniny dort podle přání od https://www.blackkale.cz/zdobeni-raw-dortu-x185. Když nemáte čas, tak je to super varianta :D

    Napsal: Sára
Přidejte komentář

Doporučit odkaz emailem