Zima konečně udeřila i u nás a dohnala mě přemýšlet, co Leovi na tváře, aby neomrzl, jinak jsme si do té doby vystačili pouze s čistým za studena lisovaným mandlovým nebo meruňkovým olejem. Koupila jsem tedy bambucké máslo, které mi nikterak příjemně nevoní a také mě nebavilo jeho roztírání, kdy malý řval, že už neee a já zapatlaná úplně všude než se to krásně rozetřelo. Rozhodla jsem se tedy, že ho zkusím vyšlehat a přidám naše oblíbené olejíčky a nějakou tu příjemnou vůni, abych překryla ten jeho pach:-) A zdá se, že to vcelku vyšlo:

kosmetika

Základní recept níže je určený pro úplné začátečníky (samozřejmě nejen pro ně) nebo pro ty, kdo nechtějí používat žádné konzervační látky. Životnost tohoto másla závisí na trvanlivosti oleje.

ZÁKLADNÍ RECEPT NA ŠLEHANÉ BAMBUCKÉ MÁSLO - vhodné i pro děti trpící na ekzém

70% pevného bambuckého másla (můžete, ale použít i další másla)

30% oleje - dala jsem 15% meruňkového a 15% mandlového

nebo

ROZŠÍŘENÝ ZÁKLADNÍ RECEPT NA ŠLEHANÉ BAMBUCKÉ MÁSLO - používám spíše já na tělo

60% pevného bambuckého másla

30% kokosového oleje

8% oleje - použila jsem mandlový olej

1% esenciálního oleje

1% vitamínu E

(Pokud neumíte přepočítávat procenta na gramy v receptu, začněte na 100g. To znamená, že ve výsledku chcete 100g másla. Budete tedy mít 70g másla a 30g oleje).

Do ohnivzdorné misky si zvažte máslo (a případně kokosový olej) a ve vodní lázni je nechte mírně změknout. Máslo, ani kokos se nesmí úplně rozpustit, jen změknout (dělá potom hrudky po ztuhnutí). Vyndejte z vodní lázně, přidejte olej, esenciální olej a vitamín E, pokud dáváte, a začněte šlehat… A šlehejte tak dlouho, dokud máslo nezdvojnásobí svůj objem. Pak nandejte lžící do kelímku nebo skleničky, nechte úplně vychladnout a až pak zavíčkujte!!!

vyšlehané máslo

Během několika následujících hodin vaše šlehané tělové máslo ztuhne.

(Pokud se vám přeci jen podařilo rozehřát víc, dejte směs na chvíli do lednice (nebo teď v zimě ven) a pak teprve šlehejte).

másla

téměř žádný rozdíl, ale konzistentně se liší: vlevo je základní recept na šlehané bambucké máslo jen s olejem a vpravo je rozšířený recept s kokosovým olejem, vitamínem E a EO olejíčkem. 

A ještě jeden typ na závěr: ŠLEHANÝ KOKOSOVÝ OLEJ

Kokosový olej používáme doma opravdu všichni a na všechno možné (na obličej (pozor, ale kokos vysušuje a tahá toxiny ven z těla), na tělo, na zuby a dásně, na odličování, na domácí deodoranty i na vaření), a i když jsem vyzkoušela celou škálu různých druhů kokosových olejů, tak mně vadilo, že po mírném rozehřátí v pokojové teplotě po opětovném ztuhnutí hrudkovatí a vůbec se nepříjemně nanáší, proto jsem vyzkoušela vyšlehat čistě jen kokosový olej a je to balada.

Návod: Nechte mírně povolit kokosový olej, buď ve vodní lázni nebo jen tak chvili na topení a přibližně minutu šlehejte, poté nechte být a užívejte si jeho krásnou nadýchanou a vláčnou konzistenci při nanášení na tělo.

šlehaný kokos

FB tw in p Email

Komentáře

Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.

Přidejte komentář

Doporučit odkaz emailem