Tibi krystaly jsou známy pod názvem japonské mořské krystaly, živá zrnka, nebo také vodní kefír. Produktem těchto krystalů je perlivý vodní kefír, který je nejen zdravým, ale i chutným a v letních měsících osvěžujícím nápojem, který lze pořídit za velmi příznivou cenu.

Tibi krystaly - účinky na lidský organismus:
- nervová onemocnění a deprese
- žaludeční obtíže
- problémy se žlučníkem, slinivkou
- astma, katary průdušek
- sklerózy, vysoký krevní tlak a nemoci srdce
- léčí kožní projevy alergií, ekzémy, akné a vyrážky
- nemoci jater
- ledvinové potíže
- chudokrevnost
- krevní potíže
- nedostatečná tvorba bílých krvinek T-lymfocitů
- nemoci ženských orgánů
- zcela regeneruje imunitní systém
- zpomaluje proces stárnutí
- infarkty
- snižuje cukr v krvi a léčí slezinu
- žloutenková dieta
- vylepšuje kvalitu pleti a vlasů
- obnovuje rovnováhu střev
- léčí záněty v těle i na těle

Tibi krystaly jsou živá zrnka, rostou a množí se. Stačí jim k životu jen voda a cukr. Proto, aby nápoj kvasil, musíme do něj přidat sušené fíky či švestky, meruňky nebo rozinky. Pro zvýšení kyselosti můžeme přidat citron. Nápoje, které se stejně jako Tibi krystaly vyrábějí kvasným procesem, velmi vzácné látky, které se v běžných potravinách téměř nenachází. Kvasný proces je tím chemickým zázrakem, který to umí.

tibíci

Tibi krystaly po obdržení od mé "dárkyně" :-)

Řasy (krystaly) se pěstují velice dlouho a není znám jejich původ. Ví se jen, že byly dovezeny z Kavkazu a jsou příbuzné s chrchlíky Tibetské houby a pěstují se v Číně a dnes už vlastně po celém světě.

S mléčným kefírem má podobné, ale nikoliv stejné složení. Základní skupiny obyvatel jsou stejné laktobacily, laktokoky, kvasinky. Konkrétní druhy už pak jsou ale často odlišné. Zatímco lactobacillus Debrulecki, který tvoří zrna v mléce, potřebuje pro svou činnost kromě cukru tuky a bílkoviny, tak lactobacillus  Hildegardi ve vodním kefíru si žádá spíš minerály pro svůj zdárný růst. Zároveň také kultury ve vodním kefíru neprodukují tolik kyselin, jako kultury mléčné a tak je výsledkem jen lehce nakyslá tekutina. Ale obsahuje hodně kvasinkových kultur, díky kterým vodní kefír může být krásně pěnivý a když se nechá prokysat dostatečně dlouho s dostatkem cukru, tak se tam objeví i znatelné množství alkoholu, což se u mléčného kefíru dosahuje daleko hůře.
 
Jak připravit vodní kefír?

Nejlepší kefír je zhruba 48 hodin starý a s druhou fermentací. Co to znamená? Že nejprve zalejeme krystaly jen cukrovou vodou, případně s minerály a necháme 24 hodin prokysat. Nálev slijeme, zrnům dodáme novou várku cukrové vody a prokvašený nálev se dochutí a nechá se ještě dalších 24 hodin v ledničce dokvasit. Pokud kefír bude v pevně uzavřené nádobě (třeba skleněná láhev s patentním víčkem), tak se v něm bude hromadit kysličník uhličitý - bude to tedy plnohodnotná limonáda s bublinkama.  Pokud to ovšem necháte prozrávat moc dlouho, tak reálně hrozí, že vám to při otvírání vytryskne mocným proudem všude po okolí (funguje to velmi podobně jako burčák, byť teda tam to CO2 produkuje víc druhů mikrobů).

Optimální denní dávka kefíru pro člověka je něco mezi 0,5 - 1,5 l.  

Kefír se pochopitelně dá pít rovnou, neochucený - a zejména pokud první fermentace proběhne s trochou citronové šťávy a sušeným ovocem, tak není špatný. Ale když je dochucený, tak je pak vyloženě výborný.

Základní recept, který jsem s nimi dostala je:

50g tibi krystalů,

1l vody,

65g cukru,

15g fíků (sušené nesířené ovoce).

Vše dáme do skleněné nádoby a necháme 48 hodin odležet/fermentovat (1.fermentace) při pokojové teplotě. Pak slijeme vodu z krystalků přes plastový cedník do jiné lahve. Krystalky necháme v původní. Do vzniklého kefíru dáme ovoce, zeleninu, koření nebo bylinky podle chuti a dáme na dalších 24 hodin do lednice (2.fermentace). Pak můžeme pít.

Důležité info:

- krystalky ZABÍJÍ chlorovaná voda, železo/kov a med. Takže zásadne používáme sklo, plastový cedník a odstátou nebo studenou převařenou vodu

- krystalky konzumují cukr (glukozu), takže cukr nelze při fermentaci vynechat

- jednou za pár dní je fajn krystaly propláchnout vodou (někdo dělá tekoucí chlorovanou, někdo odstátou)

- pokud chcete, aby byl kefír bublinkový, stačí nádobu při fermentaci hermeticky uzavřít. Jinak stačí sklenici přiklopit.

- zároveň je dobré přidávat do první fermentace trochu citronové šťávy, která trochu sníží PH hned na začátku a pomůže tak snížit riziko kontaminace. Pokud dáváte do kefíru sušené ovoce či koření, tak je dobré ho předem několikrát alespoň proprat v horké vodě, a nebo chvíli povařit - na suchých plodech a koření sedávají celkem často zárodky plísní  a kdoví čeho. Zhruba jednou měsíčně je vhodné udělat slaný nálev - totiž kromě cukru přidám do živného roztoku i  5-8%  himalájské soli a nechat to stát tak dva, tři dny - kromě toho, že tím dodám minerály, také nechám první fermentaci pořádně prokysat a vysoká salinita zabíjí spoustu nežádoucích mikrobů. Nálev pak je dobré použít buď jako startér na nějaké slané kvašení a nebo dochutit olejem a octem a použít jako zálivku na salát.

Jak to dělám já:

Ve 2l sklenici mám 200g tibiků.

1. fermentaci dělám pouze 24 hodin a do sklenice přidávám 65 - 70g cukru. Po 24 hodinách krystalky sliju a buď hned pijeme nebo ochutím sušeným ovocem/kořením a dám na dalších 24 hodin do lednice. 1. fermentaci dělám pouze 24h, protože při delší fermentaci pak vzniká alkohol, který pro mě není žádoucí z důvodu, že to pije i dvouletý Leonek. V průběhu 1. fermantace nápoj občas zamíchám plastovou lžičkou a ochutnám a podle potřeby buď přidám cukr nebo doliju vodu, pokud by se vám zdálo, že tibíci nic nedělají a nápoj je stále spíše jen přeslazený roztok, tak přidejte rozinky a citron.

nálev

2l sklenice s převařenou a vychlazenou vodou, navážený třtinový cukr a požadované množství tibi krystalů

1.fermentace

1. fermentace - cukerný roztok s tibi krystaly

2. fermentace

2. fermentace - v konvici probíhá již druhá fermentace po scezení s přidáním červené řepy, citronu a zázvoru, ve sklenicích jsou založeny nové cukerné roztoky s tibi krystaly

Zatím nejlepší kombinace příchutí:

- hrst nesířenách rozinek, dvě nesířené sušené meruňky, kousek citronu bez kůry

- dva plátky červené řepy bez slupky, plátek zázvoru bez kůry a kolečko citronu bez kůry

- dále můžete přidávat, co vás napadne - maliny, jahody, borůvky, domácí mošty nebo sirup, květy bezu a další byliny, na zrna můžete nalít třeba i kokosovou vodu - vznikne vám tak probiotický super nápoj, popřípadě rovnou ovocný mošt či zeleninovou šťávu - stejně tak ale můžete nejprve nafermentovat cukrový roztok a tím pak naředit džus či mošt a nechat dokvasit už bez zrn.

- stejně tak můžete čistý vodní kefír použít jako základ pro nejrůznější smoothies a jiné mixované nápoje - prostě do mixéru dejte co chcete aby v tom bylo (ovoce, zelené listí, namočené ořechy, koření, cokoliv), zalijte vodním kefírem a rozmixujte do hladka. 

Jak uchovat zrna, když zrovna nechci kvasit? 

Pro pauzu na pár dní - maximálně týden, či dva je dejte v mírně osoleném, hodně oslazeném roztoku do ledničky. Pro delší uchování se dají zamrazit a nebo usušit při nízkých teplotách. Sušit to chce v důkladně vydezinfikované sušičce a na teplotu okolo 30 stupňů  - jen tak na volném vzduchu je příliš vysoká pravděpodobnost, že se to něčím kontaminuje. 
Před mražením zrna propláchněte čistou vodou a nechte je pár hodin proschnout mezi dvěma důkladně vyžehlenými utěrkami. Proschnutá zrna nasypte do sáčku  a zamražte - ideálně skokově.  Při rozmrazování nasypte mražená zrna rovnou do cca 10%  cukrového roztoku  s minerály a něčím kyselým do začátku a nechte alespoň  3 dny kvasit.  Nálev slijte a pak už by to mělo fungovat normálně.
 
Jak zabalit a poslat kefír dalším nadšencům?

Základní množení tibi krystalů jste zvládli a máte dostatek vodní šmakulády vždy po ruce a chtěli byste obdarovat další nadšence a zájemce a nevíte, jak správně na to? 
 
- oddělíme 200g tibi zrn (čerstvých, neměly by být uspané z lednice, ale aktivní tak, aby příjemce začátečník mohl hned založit cukerný roztok a fermentovat, aby jeho nadšení a zapaléní neupadlo dřív než se mu jeho tibící probudí ze spaní)
- přes umělohmotné sítko necháme chvíli odkapat přebytečnou vodu
- vložíme do igelitového sáčku
- vymačkáme téměř všechen vzduch a podle typu sáčku uzavřeme
- zabalíme do bublinkové folie a přelepíme páskou
- zabalíme do černé fólie nebo do čistého pytle na odpadky a izolepou přelepíme
- nalepíme adresy odesílatele a příjemce
- odešleme doporučeně, aby u příjemce byly krystaly hned na druhý den a nestalo se, že by někde ležely o den déle
 
Pozn: Jsem také čerstvá tibi nadšenkyně a tudíž mé vědomosti jsou krátce nabyté z dostupných informací na internetu a od mé dárkyně, tudíž máte-li nějaké doplńující otázky, nebojte se ozvat, dohledáme společně, ale to, co jsem se zde snažila popsat, je už i můj osvědčený postup a funguje to:-)
 
Těším se na další level a to je výroba dalších produktů z tibi nálevu - kváskový chleba, "raw" jogurt, atd...
 
Kvašení zdar:-)
FB tw in p Email

Komentáře

Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.

Přidejte komentář

Doporučit odkaz emailem