Snídaně:
- tapiokový pudink s glazovanými jablíčky (Recept: na pár hodin namočíme do vody tapiokové kuličky a až nabobtnají, tak je povaříme v mléce (rostliném - kokosovém, mandlovém nebo rýžovém) nebo vodě do zhoustnutí, dle libosti můžete dochutit skořicí, kardamonem a medem, já jsem na vrch ještě připravila glazované jablíčka, které jsem nakrájela na kostičky a osmahla je na másle, přidala vinný ocet, nechala odpařit a zaléla javorovým sirupem, dochutila skořicí a kardamonem a badyánem).
- voda, čaj
- 3 lžičky našeho medu
Pozn.: Tapioka (maniok, cassava, sabudana, sago) je rostlina původem z Amazonie. Dnes se pěstuje hlavně v Thajsku, Nigérii a Brazílii. Pěstuje se pro své kořeny, které obsahují velké množství škrobu. Samotný škrob se používá k zahušťování a je součástí nejrůznějších směsí na pečení pro bezlepkovou dietu. Škrob se také průmyslově zpracovává na tapikové perličky o velikosti 2-3 mm. V asijské, zejména indické kuchyni, se perličky používají na přípravu kořeněného postního pokrmu Sabudana Kidchi. Asiaté též perličky přidávají do čaje s mlékem, jako tzv. „bubble tea“. Ve Velké Británii a v USA je oblíbená sladká úprava, tzv. tapiokový pudink, jedná se o dezert podobný mléčné rýži. Tapiok je na západě od nás běžnou součástí jídelníčku celiaků. Tapiokové kuličky dostanete koupit v jakékoliv zdravé výživě.
Svačinka:
- ovoce - banán, jabko, švestky nebo kousek mladé kozí goudy
Oběd:
- dýňová polévka z hokaido (Recept: dýni hokaido jsem omyla a nakrájela i se šlupkou na půlměsíčky a společně s mrkví a s bramborem jsem ji dala na pár minut upéct do trouby, pak jsem vše vložila do hotového krůtího vývaru a rozmixovala - dospělácká verze je dochucená navíc dýňovým olejem a chilli papričkou).
- pohankové placičky s pečenými brambory (Recept: krátce povaříme kořenovou zeleninu, kterou pak nastrouháme na jemném struhadle, přidáme cibuli a česnek, mezitím si uvaříme dle návodu pohanku, kterou pak smícháme se zeleninovou směsí, přidáme vejce a osolíme a opepříme, plus bylinky, co dům dal nebo dle chuti, měla jsem citronový tymián a mateřídoušku, pak tvarujeme úhledné placičky a smažíme buď na pánvičce nebo upečeme v troubě do zlatova).
Svačinka:
- vaječná pomazánka z domácí lučiny (odkapaný bílý jogurt) (Recept: přes noc si nechám přes plátýnko v lednici odkapat hustý bílý jogurt a ráno mám lučinu bez všeho "blé":-) a pak už můžu dle libosti vykouzlit jakoukoliv pomazánku, tentokrát to byla vajíčková...).
Večeře:
- zeleniny bylo dost aneb když vaří táta: pečené jehněčí kolínko s domácím kváskovým žitným chlebem a mátovou omáčkou a balsamikem (Recept: jehněčí kolínko naložíme na den do česneku, rozmarýnu, soli a pepře a pak pečeme na pečícím papíře, políté olivovým olejem v troubě 2 hodiny na 140 stupňů; mátová omáčka: hrst čerstvé máty nasekané na drobno, smícháme s vodou a balsamikem, upečené jehněčí maso poté do omáčky namáčíme).
Leo má dva roky a jehněčí mu chutná už delší dobu, ale když poprvé uviděl kost a mohl ji olizovat, byl neskutečně spokojený:-)
Pitný režim po celý den:
- heřmánkvový čaj a voda
Komentáře
Příspěvek zatím nikdo nekomentoval.
Přidejte komentář