Nabízíme 3 druhy medu:

  • MED KVĚTOVÝ NEKTAROVÝdruhy medu
  • MED KVĚTOVÝ PASTOVÝ
  • MED LESNÍ MEDOVICOVÝ

v následujících baleních:

  • sklenice 250g , 500g a 950g
  • plast 500g (praktické cestovní balení)

 

Máte-li zájem o náš med, dejte mi prosím vědět prostřednictvím uvedených kontaktů na mých stránkách, více ZDE.

KVĚTOVÝ MED, který pochází z nektaru květů, obsahuje větší množství glukózy, tedy hroznového cukru. Proto je lehce stravitelný a je tedy vhodný pro děti a pro osoby s vysokou energetickou námahou. Květový med také obsahuje větší mnžství pylu než med medovicový. Pyl je plný vitaminů (zejména skupiny B), enzymů, antioxidantů a minerálů. Podporuje imunitu, snižuje cholesterol a díky vysokému obsahu zinku může pomoci při potížích s prostatou, případně je vhodný jako preventivní prostředek. Světlé medy díky malým krystalkům glukózy a četným pylovým zrnkům krystaluzují poměrně brzy. Krystalický med si zachovává všechny své vlastnosti i účinné látky. Krystalizaci nezastavíme, ale umíme ji rozbít a z krystalického medu vyrobit med pastovaný, který je bohužel v naší populaci téměř zatracován, protože na mnohé strávníky působí od pohledu jako sádlo nebo máslo. Ale není se čeho obávat. Proces pastování je pouze opakované mechanické promíchávání medu, aby se jeho krystalky rozmnělnily a med zůstal krásně vláčný a hladký jako pasta. Nic se do něj nepřidává. 

Naproti tomu MEDOVICOVÝ MED obsahuje více ovocného cukru, tedy fruktózy, proto krystalizuje později. Lesní medy nebo čistý akátový med podléhají krystalizaci skutečně většinou až po několika měsících. Nezávisle na původu by měl ale každý med zhruba do roku ztuhnout, tedy zkrystalizovat. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě na složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách. Nejvhodnější podmínky pro skladování medu jsou: v uzavřené nádobě, med je totiž hydroskopický (váže na sebe vodu) a mohl by vám zkvasit. Rovněž med nevystavujte přímému slunečnímu svitu, ideální uskladnění je ve sklepě nebo v komoře. 

 

FB tw in p Email

Doporučit odkaz emailem